Woodford Reserve 43,2% 0,7l
Woodford Reserve se řadí do kategorie Kentucky straight bourbon whiskey a je destilována ze směsi 72% kukuřice, 18% žita a 10% ječmene. K destilaci jsou použity přístroje column still i pot still, whisky obou technologických postupů se pak mísí mezi sebou. Následně se ukládá do čerstvých sudů z bílého amerického dubu, v kterých stárne alespoň 6 let.
Jedná se o jednu z nejznámějších značek bourbonu vůbec, který pochází z palírny Labrot &Graham Distillery, spíše známé jako Woodford Reserve Distillery, přičemž se údajně jedná o vůbec nejstarší palírnu na území Spojených států.
Naše chuťová paleta:
Vůně: Pomerančová kůra, čokoláda, vanilka, med, sultánky, skořice.
Chuť: Karamel, čokoláda, skořice, sušený pomeranč a meruňky.
Závěr: Dlouhý, hřejivý s tóny sušených pomerančů a čokolády.
Chuťová paleta od výrobce:
Vůně: Tóny bohatého sušeného ovoce, náznaky máty a pomerančů pokrytých popraškem kakaa, slabé vanilky a tabáku.
Chuť: Bohatá, kulatá a jemná, s profilem komplexních citrusů, skořice, kakaa, toffee, karamelu, čokolády a bohatého koření.
Závěr: je jemný až krémový s dlouhým a hřejivým koncem.
Doporučení: Woodford reserve doporučujeme všem, kteří chtějí zažít poctivý americký bourbon. Jedná se o skvěle vyváženou, sladší whisky, která však úctyhodně demonstruje o čem svět bourbonu je. Nabídne skvělý požitek pokročilým whiskařům, náročným milovníkům bourbonu, ale i začátečníkům, kteří chtějí svět americké whisky teprve prozkoumat.
1) Column still – Někdy zvaný jako continuous still, coffey still nebo patent still, je sloupcový destilační přístroj, který umožňuje nepřetržitou destilaci. Většinou se používá na destilaci levnějších kořalek, u whisky většinou obilných (grain) whisky a bourbonu, významnou roli však hraje ve světě rumu.
2) Pot still (destilační přístroj) – Jedná se o prapůvodní tradiční destilační přístroj, v češtině se můžeme setkat i s označením „kotlíkový destilační přístroj“. Na rozdíl od column stillu je náročnější na údržbu, neumožňuje nepřetržitou destilaci a proces je tak ekonomicky náročnější. Obecně se má však za to, že nabízí vyšší kvalitu. Používá se hlavně pro destilaci single malt whisky, můžeme se s ním však setkat i u destilace jiných druhů whisky, či rumů.
3) Bourbon – Destilát tvořen minimálně z 51% kukuřicí. Musí být destilován a stařen na území Spojených států. Stárnout musí v čerstvých sudech z bílého amerického dubu. Nesmí být dobarvován karamelem.
4) Straight bourbon – Na rozdíl od klasického bourbonu - kde není žádná podmínka, co se délky staření týče – Straight bourbon musí stárnout minimálně dva roky.
5) Kentucky Straight bourbon – Mezi Kentucky straight bourbon a straight bourbon je rozdíl v délce a v lokaci stárnutí. Kentucky straight bourbon musí stárnout minimálně rok na území státu Kentucky.
Kategorie: | Americká a Bourbon |
---|---|
Procento alkoholu: | 43.20 |
V balení: | 6 |
PACKAGE: | 1 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.