Panama Pacific 23yo 42,3% 0,7l
Panamá-Pacific Rum představuje poctu mezinárodní výstavě konané roku 1915 v San Franciscu – Panama-Pacific International Exposition. Rum vzniká v lihovaru San Carlos v panamské provincii Herrera. Vyrábí se z melasy a pro fermentaci se používají kvasinky z ananasu. Poté se destiluje na tradiční měděné koloně. Údaj o stáří na láhvi tak odráží nejmladší složku směsi.
Panamá-Pacific Rum představuje poctu mezinárodní výstavě konané roku 1915 v San Franciscu – Panama-Pacific International Exposition. Rum vzniká v lihovaru San Carlos v panamské provincii Herrera. Vyrábí se z melasy a pro fermentaci se používají kvasinky z ananasu. Poté se destiluje na tradiční měděné koloně. Údaj o stáří na láhvi tak odráží nejmladší složku směsi.
Výroba rumů Panamá-Pacific začíná ve vnitrozemí Panamy, v provincii Herrera. Zde v období od ledna do května sklízí cukrová třtina, v její optimální zralosti. Šťáva ze třtiny se v palírně San Carlos vylisuje do 12 hodin od sklizně, aby se zachovala její svěží chuť. Poté se promění na melasu, do níž se přidají kvasinky z ananasu. Fermentace probíhá 24–30 hodin.
Následuje destilace v měděné koloně, v souladu s ranými tradicemi výroby rumu, které se původně uplatňovaly na Kubě. Destilace probíhá na o něco nižší stupeň alkoholu, než je běžné, čímž vzniká bohatá chuť typická pro rumy Panamá-Pacific.
Zrání probíhá po dobu 3 let v sudech po bourbonu z Kentucky. Celoročně horké a vlhké podnebí s průměrnou teplotou 35 °C vytváří ideální prostředí pro staření destilátů. Poté se rum prozkoumá, zda je způsobilý k delšímu zrání, nebo se vyfiltruje přes dřevěné uhlí a vznikne bílý rum. Vybrané rumy, v nichž master blender José „Don Pancho“ Fernandéz vidí potenciál, jsou přenesené do sudů po Tennessee a kanadské whisky, kde odpočívají další řadu let. Tyto sudy jsou spíše „opečené“, nikoli přímo vypálené. Díky tomu dodají rumu jemné tóny másla, vanilky a karamelu, aniž by přebily jeho základní chuť.
Panamá-Pacific Rum 23 years se po vydestilování ukládá na 3 roky do sudu z amerického dubu po bourbonu a následně dozrává ještě 20 let v sudech po žitné whisky. Ve vůni lze zaznamenat vanilku a karamelizovaný cukr s máslem, dále kokos, banán a třešňovo-mandlové pečivo. V chuti se též rozvíjí karamelové máslo a třešňovo-mandlové pečivo, ale také kakao a dřevité tóny. S postupující dochutí se dezertní tóny vytrácí právě ve prospěch dřeva.
Za značkou Panamá-Pacific Rum stojí společnost Las Joyas del Agave, S.A. de C.V. Jejími majiteli jsou Jacob Lustig a José Espinoza. Mezi jejich produkty patří zejména tequila a mezcal. Pro výrobu rumu se rozhodli ve chvíli, kdy zjistili, že jim žádný za stávajících rumů nevyhovuje. Chtěli tak vytvořit rum, který zcela uspokojí jejich chuťové buňky. Proto se spojili s master blenderem José „Don Pancho“ Fernandézem a palírnou San Carlos.
Výsledkem je pětice rumů: 3letý bílý do Mojita, 5letý do Rum & Coke, oblíbené kombinace Jacobova bratra, 9letý přímo pro Jacoba, 15letý a 23letý, aby zákazníkům ukázali, jak chutnají tyto rumy ve srovnání s těmi vytvořenými systémem solera. Zásadní charakteristikou rumů Panamá-Pacific tak je, že údaj o stáří na láhvi značí nejmladší složku ve směsi.
Kategorie: | Rum a Rumový Likér |
---|---|
Procento alkoholu: | 42.30 |
V balení: | 6 |
PACKAGE: | 1 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.