Lahofer Pálava 2022 WAWE KVEVRI MZV 0,75l

Neohodnoceno
Pálava KVEVRI - Vinařství Lahofer. Bílé moravské zemské víno, suché, ročník 2020. Víno vyrobené v hliněných nádobách KVEVRI. Vinařská oblast Morava, podoblast Znojemská, vinařská obec Dyje, viniční trať Babičák.
Dostupnost Skladem (>5 ks)
Možnosti doručení
490 Kč –1 % 485 Kč
Lahofer Pálava 2022 WAWE KVEVRI MZV 0,75l
Neohodnoceno
83592 lahofer palava 2022 wawe kvevri mzv 0 75l
490 Kč –1 %

Pálava KVEVRI - Vinařství Lahofer. Bílé moravské zemské víno, suché, ročník 2020. Víno vyrobené v hliněných nádobách KVEVRI. Vinařská oblast Morava, podoblast Znojemská, vinařská obec Dyje, viniční trať Babičák.

Obsah alkoholu: 12,5 %     Zbytkový cukr: 0,0 g/l     Obsah kyselin: 4,0 g/l     Bezcukerný extrakt: 27,9 g/l

Do tradičních gruzínských kvevri nádob jsme dali ty nejzdravější hrozny ze sklizně roku 2020 a nechali jsme je půl roku zrát bez jakýchkoliv technologických zásahů jen s ručním promícháváním během fermentace. Víno tím získalo specifickou, výraznou chuť a vůni a sytou barvu. Toto Pálavu pro vás připravil Lenka Havelková.

KVEVRI VÍNO

Ne náhodou patří Gruzie, ležící na východním pobřeží Černého moře, společně s Arménií a níže položenými severními oblastmi Íránu, ke kolébce vína a světového vinařství. Postupy pro výrobu místních oranžových vín v kvevri se dochovaly jako kachetinská metoda a mají původ v Kachetii, v kraji až na samém východě země.

Jedná se o tradiční způsob výroby bílých kachetinských vín oranžové barvy, který byl v roce 2013 zapsán UNESCO na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva. Místními bílými odrůdami pro jeho výrobu jsou především Rkatsiteli, Mtsvane, Khikhvi a Mtsvivani. Mají neutrální aroma a vysoký obsah fenolických látek ve slupce. Bobule dosahují vysoké cukernatosti až 25 °NM a mají obecně nižší obsah kyselin.

Kachetinská vína (bílá resp. oranžová a červená) vyrobená tradiční metodou se rovněž nazývají kvevri vína.

Přesná charakteristika kvevri vín definovaná Gruzínskou vinařskou asociací je následující: „Kvevri je vejcovitá hliněná nádoba používaná pro výrobu, zrání a skladování vína. Vinařský proces zahrnuje lisování hroznů a následné nalévání šťávy, hroznových slupek, stonků a jadérek do kvevri, které je utěsněno a zakopáno v zemi, takže víno může kvasit po dobu jednoho až šesti měsíců (proces kvašení bílého a červeného vína se liší)". Jak se vyrábí víno kachetinskou metodou, můžete zhlédnout na tomto videu, které doprovází zápis v seznamu UNESCO.

 

Kategorie: Bílé Víno
Procento alkoholu: 15.00
V balení: 6
PACKAGE: 1
Cukernatost: Suché
Zbytkový cukr: 0
Kyseliny: 4.8
Bezcukerný extrakt: 22.2
Klasifikace víno cuk.hroznů: Moravské zemské
Vinařská oblast: Morava
Podoblast: Znojemská
Obec: Dyje
Trať: Babičák
Ročník: 2021

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: