Lahofer Pálava 2022 WAWE KVEVRI MZV 0,75l
Pálava KVEVRI - Vinařství Lahofer. Bílé moravské zemské víno, suché, ročník 2020. Víno vyrobené v hliněných nádobách KVEVRI. Vinařská oblast Morava, podoblast Znojemská, vinařská obec Dyje, viniční trať Babičák.
Obsah alkoholu: 12,5 % Zbytkový cukr: 0,0 g/l Obsah kyselin: 4,0 g/l Bezcukerný extrakt: 27,9 g/l
Do tradičních gruzínských kvevri nádob jsme dali ty nejzdravější hrozny ze sklizně roku 2020 a nechali jsme je půl roku zrát bez jakýchkoliv technologických zásahů jen s ručním promícháváním během fermentace. Víno tím získalo specifickou, výraznou chuť a vůni a sytou barvu. Toto Pálavu pro vás připravil Lenka Havelková.
KVEVRI VÍNO
Ne náhodou patří Gruzie, ležící na východním pobřeží Černého moře, společně s Arménií a níže položenými severními oblastmi Íránu, ke kolébce vína a světového vinařství. Postupy pro výrobu místních oranžových vín v kvevri se dochovaly jako kachetinská metoda a mají původ v Kachetii, v kraji až na samém východě země.
Jedná se o tradiční způsob výroby bílých kachetinských vín oranžové barvy, který byl v roce 2013 zapsán UNESCO na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva. Místními bílými odrůdami pro jeho výrobu jsou především Rkatsiteli, Mtsvane, Khikhvi a Mtsvivani. Mají neutrální aroma a vysoký obsah fenolických látek ve slupce. Bobule dosahují vysoké cukernatosti až 25 °NM a mají obecně nižší obsah kyselin.
Kachetinská vína (bílá resp. oranžová a červená) vyrobená tradiční metodou se rovněž nazývají kvevri vína.
Přesná charakteristika kvevri vín definovaná Gruzínskou vinařskou asociací je následující: „Kvevri je vejcovitá hliněná nádoba používaná pro výrobu, zrání a skladování vína. Vinařský proces zahrnuje lisování hroznů a následné nalévání šťávy, hroznových slupek, stonků a jadérek do kvevri, které je utěsněno a zakopáno v zemi, takže víno může kvasit po dobu jednoho až šesti měsíců (proces kvašení bílého a červeného vína se liší)". Jak se vyrábí víno kachetinskou metodou, můžete zhlédnout na tomto videu, které doprovází zápis v seznamu UNESCO.
Kategorie: | Bílé Víno |
---|---|
Procento alkoholu: | 15.00 |
V balení: | 6 |
PACKAGE: | 1 |
Cukernatost: | Suché |
Zbytkový cukr: | 0 |
Kyseliny: | 4.8 |
Bezcukerný extrakt: | 22.2 |
Klasifikace víno cuk.hroznů: | Moravské zemské |
Vinařská oblast: | Morava |
Podoblast: | Znojemská |
Obec: | Dyje |
Trať: | Babičák |
Ročník: | 2021 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.