Kavalan Solist Vinho Barrique 57,1% 0,7l
Bez dobarvování karamelem (e150)
Bez filtrace za studena
Stařen v sudech po červeném i bílém víně, Kavalan Solist Vinho Barrique je lahvován pouze z jednoho sudu a v sudové síle. V sudech stárne zhruba 4-6 let. Sudy jsou před naplněním speciálně upraveny pomocí ohně (tzv. toasted, charred) tak, aby ze dřeva vytáhly ty nejvíc ovocné a vanilkové tóny.
Kavalan Solist Vinho cask vyhrál silně považovanou cenu „World whiskies awards“ v kategorii „Nejlepší single malt whisky“ za rok 2015. Dále třikrát vyhrál cenu „World spirits competetion“ a to konkrétně platinovou medaili za rok 2018, dvojité zlato za rok 2019 a zlatou medaili za rok 2020. Rovněž vyhrála zlaté ocenění „Tokio whisky and spirits competetion“ za rok 2020 a dvojté zlato „international spirits challange“ za rok 2020.
Palírna Kavalan se nachází v subtropickém podnebném pásu na severu Tchaj-wanu. Zdejší teploty jsou silně proměnné, což při staření whisky způsobuje silné „dýchání sudů“ a tím prudké vstřebávání chutí ze dřeva – dochází k rychlému stárnutí.
Značka Kavalan je zvláštní pro svou zajímavou pozici ve světě whisky. Musí definovat ne jen základní chuťový profil Kavalanu, ale také utváří vizi o tom, jak by whisky z Tchaj-wanu měla chutnat.
Doporučení: Kavalan Vinho přichází se zajímavým způsobem staření. Whisky má opravdu atypickou chuť, která potěší všechny objevovatele, a její plnost a bohatost v kombinaci s vyšším obsahem alkoholu nadchne všechny zkušené whiskaře.
Naše chuťová paleta:
Vůně: Vanilka, karamel, mango, kiwi, banán, tmavá čokoláda.
Chuť: Káva, mango, kiwi, banán, čokoláda.
Závěr: Dlouhý, hřejivý, plný s tóny manga a čokolády.
Chuťová paleta od výrobce:
Vůně: Bohaté propojení vanilky a karamelizovaného cukru s tmavou čokoládou navrch. Zralý meloun a mango společně s kiwi a delikátní směsí citrusových plodů. Pepř je přítomný v pozadí, kde čeká na odhalení.
Chuť: Čisté a komplexní chutě ztělesňující to nejlepší, co malt whisky dokážou nabídnout.
Závěr: Dlouhý závěr, který si opravdu užijete.
1) Single malt – Whisky výhradně z ječmene a pocházející pouze z jedné palírny.
3) Sudová síla – Procenta alkoholu, které má whisky hned po vytažení ze sudu. Znamenaje bez jakéhokoliv ředění.
4) Toast and Charr – Většina čerstvých sudů se před prvním použitím vypalují. Procedura má za následek změnu chemického složení dřeva, odkrytí hlubších vrstev dubu, karamelizaci dřevitých cukrů, či třeba zvětšení plochy kontaktu destilátu se dřevem. Podle teploty ohně a délky vypalování určujeme celkem 5 stupňů vypálení.
5) Dýchání sudu – Během teplého období se alkohol v sudu rozpíná a tlačí se přes dřevo ven, dřevo tak saje whisky do sebe. Při nástupu chladného počasí se snaží okolní vzduch proniknout do sudu a destilát nasátý dřevem je tlačena zpátky dovnitř. Tímto procesem whisky nabývá chutě ze dřeva.
Kategorie: | Zbytek světa |
---|---|
Procento alkoholu: | 57.10 |
V balení: | 6 |
PACKAGE: | 1 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.