Jack Daniels Bottled in Bond 50% 1l

Neohodnoceno
Jack Daniel’s Bottled in bond je americká Tennessee whisky (vycházející z pravidel pro bourbon), která se drží předpisů amerického zákonu z roku 1897 „bottled in bond“. Je destilována na přístroji column still a to ze směsi 80% kukuřice, 12% ječmene a 8% žita. K destilaci se používá neželezitá voda z potoka Hollow poblíž palírny Jack Daniel’s. Je stařena alespoň 4 roky v čerstvých sudech (virgin oak) z bílého amerického dubu. Charlcoal mellowing zde probíhá pouze před stárnutním v sudech. Whisky se vždy stáčí pouze z jednoho sudu (nedochází k blendování různých sudů do jedné várky).
Položka byla vyprodána…
Dostupnost Momentálně vyprodáno
Možnosti doručení
910 Kč
Jack Daniels Bottled in Bond 50% 1l
Neohodnoceno

Jack Daniel’s Bottled in bond je americká Tennessee whisky (vycházející z pravidel pro bourbon), která se drží předpisů amerického zákonu z roku 1897 „bottled in bond“. Je destilována na přístroji column still a to ze směsi 80% kukuřice, 12% ječmene a 8% žita. K destilaci se používá neželezitá voda z potoka Hollow poblíž palírny Jack Daniel’s. Je stařena alespoň 4 roky v čerstvých sudech (virgin oak) z bílého amerického dubu. Charlcoal mellowing zde probíhá pouze před stárnutním v sudech.

Whisky produkovaná palírnou Jack Daniel‘s si za název kategorie vždy hrdě dodá označení „Tennessee whiskey“, což je úzká kategorie americké whisky, která byla vytvořena samotným Jasperem Newtonem Danielem (přezdívaným Jack) již v roce 1866. Kategorie zakládá na pravidlech amerického bourbonu a ostatních typech americké whisky (jako je rye, corn, wheat). Oproti klasickým americkým whisky kategoriím je však dané, že musí pocházet ze státu Tennessee a musí projít procesem „charcoal mellowing“ (zjemňování dřevěným uhlím). Whisky je zjemněna před stárnutím (někdy i po) prokapáváním přes 3m vysokou vrstvu dřevěného uhlí z javorového dřeva. Na tento proces je mnohdy nahlíženo skeptickýma očima, avšak je prokázáno, že uhlí z whisky filtruje určité látky, více či méně nechtěné, jako je třeba síra.
 

Naše chuťová paleta:
Vůně:
Přezrálý banán, vařené ovoce, skořice, třtinový cukr, mandle.
Chuť: Přezrálý banán, zelené jablko, javorový sirup, pepř.
Závěr: Delší, lehce hřejivý s tóny karamelu a dřevitosti.
 

Doporučení: Kvalita bottled in bond na jednu stranu omezuje kreativitu master distillera při výrobě, na stranu druhou však dává zajímavý požitek záruky za stejnou kvalitu již od roku 1897. Jedná se o úžasnou myšlenku, kterou rozhodně ocení zapálení nadšenci této značky. Jedná se však stále o whisky Jack Daniel’s, stále se v ní tedy nese jemný a nasládlý charakter. Avšak díky vyšším procentům alkoholu nabídne robustnější a lehce peprnější chuť.
Hodí se tedy na samostatné popíjení, ať už s ledem, nebo bez, s přáteli, nebo o samotě na uvolnění. Vhodný je však i do klasických míchaných nápojů, jako je old fashioned. Ocení jej pak především milovníci americké whisky, pijáci vyhledávající jednodušší a sladší chuťové profily, a to jak úplní začátečníci tak pokročilí whiskaři.

1) Column still – Někdy zvaný jako continuous still, coffey still nebo patent still, je sloupcový destilační přístroj, který umožňuje nepřetržitou destilaci. Většinou se používá na destilaci levnějších kořalek, u whisky většinou obilných (grain) whisky a bourbonu, ale hraje významnou roli i ve světě rumu.

2) Bourbon – Destilát tvořen minimálně z 51% kukuřicí. Musí být destilován a stařen na území Spojených států. Stárnout musí v čerstvých sudech z bílého amerického dubu. Nesmí být dobarvován karamelem.

3) Bottled in bond – Zákon, který standardizoval kvalitu americké whisky za účelem ochránit zákazníka. Whisky, lahvovaná jako bottled in bond musí být produkt jedné destilační sezóny, jedné palírny, jedním master distillerem. Zároveň musí alespoň 4 roky stárnout ve vládou schválených skladech a musí být lahvována přesně na 50% alkoholu. Produkt taky musí uvádět palírnu a, pokud se liší, stáčírnu. Toto pravidlo se vztahuje pouze na americké whisky.

4) Charcoal Mellowing – Zjemňování dřevěným uhlím je proces, který spočívá na prokapávání destilátu (ať už před, nebo po staření) přes vrstvu dřevěného uhlí. Věří se, že při tomto pomalém procesu destilát pochytí chuť karamelizovaných dřevitých cukrů, které vznikají pálením dřeva, a zároveň, že uhlí pomáhá odstranit síru a jiné nechtěné látky, což údajně vede k jemnější a lépe vybalancované whisky.

5) Virgin oak – Je označení pro sudy z čerstvého (panenského – „virgin“) dubu. Předtím v nich nebylo nic stařené a jsou tak použity úplně poprvé.

Kategorie: Americká a Bourbon
Procento alkoholu: 50.00
V balení: 6
PACKAGE: 1
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: